Sahabat^^

Friday, 3 June 2011

Assalamualaikum...

Hari ni Sya nak buat entry tentang sahabat.Korang tau tak apa itu sahabat?Sahabat tu sebenarnya insan yang sentiasa berada di sisi kita sama ada susah atau senang.x kiralah apa yang berlaku,dia akan sentiasa berusaha untuk berada di sisi kita,menghiburkan kita ketika kita sedang sedih,dan memberikan sokongan dan dorongan kepada kita.

Walau siapa pun sahabat kita,kita kena ingat,yang sahabat kita itu manusia,sama macam kita,yang mempunyai akal,perasaan,roh dan juga nafsu.Yang mempunyai kelebihan dan juga kekurangan masing.Tiada manusia yang sempurna.Apabila diorang membuat sesuatu yang menyebabkan kita terguris,maafkanlah mereka dan berfikiran positif.Jangan kerana disebabkan perkara tersebut,terus declare "kita putus hubungan sebagai kawan".Jangan...berdosa.

Untuk mendapat sahabat yang baik,apa kata kita jadi sahabat yang baik terlebih dahulu.Kalau Sya,Sya x berjanji yang Sya x akan mengguris hati kawan-kawan Sya,tapi Sya berjanji yang Sya akan cuba untuk tidak melukai mereka.Kita tidak tahu apa yang akan terjadi pada kita.

Kadang2 kita terlampau asyik bercerita,meluahkan rasa hati sampaikan kita tidak memberikan peluang kepada sahabat kita untuk bercerita dan meluahkan rasa hatinya.Kadang2 kita terlampau asyik bercerita sampaikan kita tidak memikirkan perasaan mereka.Sesekali,jadilah pendengar yang baik,mendengar segala luahan rasa hati sahabat kita.Adil bukan?

Kadang2 kita susah nak faham perangai dan sifat sahabat kita.Cubalah selami dan ambillah masa untuk memahami mereka.Dia juga ada kelemahan.Dan kita...?Kitalah sahabatnya yang diperlukan untuk memberikan dia kekuatan,dorongan dan semangat.:h:

Kadang2 kan,kita tengok ada seorang sahabat kita ni,dia sering menurut kata2 kita.Dia jarang membantah kata2 kita.Contohnya,kalau kita ajak dia ke kantin,dia jawab "okey".Ini tidak bermakna dia ni akan ikut cakap orang.Jangan sesekali memandang rendah kepadanya.Dia juga mempunyai kemahuan.Mungkin,dia tidak mempunyai kekuatan untuk membantah,dan untuk mengelakkan pergaduhan,dia pun mengiyakan sahaja.

Kadang2,ada seorang sahabat kita ni,seorang yang terlebih peramah,kadang2 macam busybody pun ada jugak.Anggaplah ia sebagai kelebihan mereka.Percayalah,andai korang berpisah,anda pasti merindukannya.Dia hanya mengambil berat tentang dirimu.:34:Dia x pernah berniat untuk busybody.Percayalah.

Kadang2,apabila kawan2 kita tersenyum dan seperti tidak merasakan apa-apa apabila ditimpa musibah,korang pernah terfikir x disebalik senyumnya,ada seribu satu rahsia?Mungkin dia tidak mengalirkan air matanya dihadapanmu,tetapi...hatinya menangis..Betapa pedih dan pilunya...Kadang2,bila kita tanya "awak okey tak?" dia menjawab 'okey,x yah la risau, aku okey".Tetapi,hakikatnya dia memerlukan seorang sahabat untuk memberikannya kekuatan.

Hebatnya seorang sahabat sejati.Mungkinkah ada lagi sahabat yang sebegitu?




Sahabat tu bukan macam main FUTSAL,
Mula-mula kejar..dah dapat sepak !

Sahabat tu juga bukan macam PAMPERS,
Dah pakai...buang !

Sahabat tu juga bukan macam CHIPSMORE,
Kejap ade...kejap hilang !

Sahabat tu juga bukan macam BARANG KEMAS,
Baru beli pakai...dah sengkek gadai !

Sahabat tu juga bukan macam BANK,
Bila dah x ade duit..baru nak cari !

Sahabat tu juga bukan macam main SKATE,
Mula-mula gosok...lepas tu pijak !





Itulah jela untuk hari ni.Hehe.Maaflah kalau terguriskan hati kalian.Mungkin ter'emo' sedikit. :)

p/s:perumpamaan sahabat tu bukan hasil nukilan Sya.Copy &paste je.Thanks kepada tuan nota tersebut. :D

Oh,ye.En3 pasal Mrs F,ditangguhkan atas sebab2 tertentu.Actually,Sya dah buat en3 tu,tetapi alangkah malangnya,tangan Sya gatal dan terpadam window "en3" itu tanpa save.huhu~~

Assalamualaikum..


Thanks for reading my story ! I really appreciate it ♥♥♥

Rancangan Percutian ^^

Monday, 30 May 2011

Assalamualaikum.... :face4:

Hai semua....Harap you all sihat sahaja.:n:Okey,hari ni Sya nak tulis tentang perancangan percutian untuk cuti sekolah selama dua minggu ni...2 minggu tu lama tahu?Takkanlah nak makan,tidur je ye tak?So..so so what?hehe.



Erm,en3 sebelum ni Sya just bagi tauhu goreng kat you all yang Sya nak balik kampung belah mama di Kedah,then pergi Gunung Jerai,and waterfall right?Actually,ada rancangan baru.Hujung minggu ni,Sya akan balik kampung belah abah Sya di Yong Peng dahulu,sebab ada kenduri kesyukuran untuk meraikan my cousin sebab dapat keputusan cemerlang dalam SPM & dapat melanjutkan pelajaran di oversea..:34: Congrates Mrs F!I'm proud of you!She get straight A's.Ni bunga untuk Mrs F,special tau..:125: ehehe.

Next morning,which is Sunday's morning,my mother and father with Adam(my brother) will go to Johor Bahru.Sebab aanak kawan abah Sya mengadakan majlis perkahwinan.Tinggalah Sya bersama Syasya and Amir di kampung.:face21: Actually,memang x nak ikut pun. :P

Lepas two,three la,which is Sunday's evening,kami akan terus bertolak ke Kedah...My beloved village.Muah! :h: Sampai tengah malam kot.Maybe 2 hari 1 malam kot.Hari Rabu,kami akan ke Gunung Jerai,and bermalam di sana selama 2 hari 1 malam.Then,kami akan mandi di waterfall,Insyaallah.Mama kata tengoklah macam mana.Itulah antara tempat-tempat yang dirancangkan.Manusia hanya merancang,Allah yang menentukan.Kan? :face57:

Lain-lain tempat?Kalau mengikut pengalaman,sambil kepala mendongak ke atas dan tangan di dagu,biasalah,kalau dah balik Kedah,mesti pergi Pekan Rabu.Mama mesti kerepek2 dan keropok2 yang Sya x tahu namanya.Sungguh sadis itu ayat.Then,pergi ke tanjung yang ada banyak dawai,iaitu Tanjung Dawai,dan banyak lagi tempat lah. :face28:

And for my cousin,wahai Aifaa Athirah yang ku sayang,miss you so much...Muah!Blog dia,diprivatekan.Harap kau bacalah.Berubah x muka kau agaknya?hoho.Muka aku berubah gila!Siyes,mesti kau x kenal aku...huhuhu. Sedih!Dugaan yang sangat hebat bagi aku! :face41:
Fulamak,touching pulak..Maaf....Nak aje luahkan kat sini,tapi tu personal thing.. :)

Blog dia,diprivatekan..:65:Her blog:66:

So,apa lagi yerk?Oh ye,esok nak buat dadih la..hehe:132: nyummy!
Hurmm,kejap aje dah hari Isnin,esok dah selasa.Nanti pejam celik pejam celik,dah bukak sekolah.Kerja belum siap.:face60:

So,berapa banyak so dalam en3 ni da...hehe.Jadi,itulah jela cerita untuk hari ini.Kita sambung lain kali pulak.Maybe esok.Insyaallah.Next entry,I want to write a little bit information about my cousin,Mrs F.Siapakah gerangan Mrs F?Nantikan in the next en3. :)

Tata,Assalamualaikum:34:

-tak jawab dosa,nak tambah dosa?x nak kan?so jawablah salam-:n:




.
Thanks for reading my story ! I really appreciate it ♥♥♥

Kembali Lagi selepas sekian lama menyepi~Akhirnya

Saturday, 28 May 2011

Assalamualaikum.....


Akhirnya........Sya dah habis exam ! Nak je Sya jerit kat satu dunia....."Saya dah habis exam!!!"Say tata to mid-year exam paper~HAHA.Sya dah dapat result geografi n sains.Keputusan Geografi amat menyenangkan hatiku...huhu.Alhamdulillah...Thank you Allah... :)

Okey,setelah sekian lama menyepi,Sya akhirnya kembali...*cheh.Exam dah lepas.So say welcome to school holidays.....


Banyak kerja yang perlu Sya siapkan selama dua minggu ni..And you know what?I have only 1 week to done al of them ! Kerja-kerja yang perlu dibuat:
  • Tidy my lovely bedroom
  • Done all the homework ! (Folio Agama Islam-Folio Geografi-Science-Mathematics)
  • Blogging 
  • Origami
  • Memasak-HAHA
  • Menyiapkan segala persiapan untuk ke sekolah
  • Menanam azam dan semangat baru...
Itulah antara perkara-perkara yang penting dan agak penting yang perlu Sya buat...dalam 1 minggu.Next week,saya pulang ke kampung mama Sya di Kedah.Then pergi ke gunung Jerai,dan main air terjun...
Main air terjun dalam bahasa arab>lai 'ba kuratu daa khol al-ma'<Paham?

Then-then akan berjumpalah dengan sanak saudara di sana yang sudah lama tidak berjumpa...waaaa...Mama,boleh tak,kalau along x nak balik?Sob3

So,itu jela,Sya nak edit blog pulak....heee~tata...

Assalamualaikum..... :D




Thanks for reading my story ! I really appreciate it ♥♥♥